Alergeni

Snovi ali proizvodi, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti so prikazani/razloženi v spodnji tabeli in zapisu. V šolskih jedilnikih so navedeni z ustreznimi številkami 1–14.

Dodatna pojasnila:

  1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica (npr. pira in horasan), rž, ječmen, oves ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih.
  2. Raki in proizvodi iz njih.
  3. Jajca in proizvodi iz njih.
  4. Ribe in proizvodi iz njih.
  5. Arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih.
  6. Zrnje soje in proizvodi iz njega.
  7. Mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo).
  8. Oreščki, in sicer mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki, pistacija, makadamija ali orehi Queensland ter proizvodi iz njih.
  9. Listna zelena in proizvodi iz nje.
  10. Gorčično seme in proizvodi iz njega.
  11. Sezamovo seme in proizvodi iz njega.
  12. Žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2, ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev.
  13. Volčji bob in proizvodi iz njega.
  14. Mehkužci in proizvodi iz njih.

Vir (s podrobno opredelitvijo alergenov): Uredba (EU) št. 1169/2011, priloga II, str. 36.

 

(Skupno 1.577 obiskov, današnjih obiskov 1)

Orodna vrstica za dostopnost