Snovi ali proizvodi, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti so prikazani/razloženi v spodnji tabeli in zapisu. V šolskih jedilnikih so navedeni z ustreznimi številkami 1–14.
Dodatna pojasnila:
- Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica (npr. pira in horasan), rž, ječmen, oves ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih.
- Raki in proizvodi iz njih.
- Jajca in proizvodi iz njih.
- Ribe in proizvodi iz njih.
- Arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih.
- Zrnje soje in proizvodi iz njega.
- Mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo).
- Oreščki, in sicer mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki, pistacija, makadamija ali orehi Queensland ter proizvodi iz njih.
- Listna zelena in proizvodi iz nje.
- Gorčično seme in proizvodi iz njega.
- Sezamovo seme in proizvodi iz njega.
- Žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2, ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev.
- Volčji bob in proizvodi iz njega.
- Mehkužci in proizvodi iz njih.
Vir (s podrobno opredelitvijo alergenov): Uredba (EU) št. 1169/2011, priloga II, str. 36.
(Skupno 1.590 obiskov, današnjih obiskov 1)